Thursday, June 27, 2013

~sungai chilling~

Dapat invitation pergi air terjun kat sg chilling kat FB..memang buat aku teruja...ye laaa ..selalu kawan-kawan kat KL nun post gambar air terjun tu, mak aii cantiknya...so this time, dapat peluang pergi, sure la nak grab jugak..

Meroger di Aliya bayang and ajak adik aku yang tengah cuti sem tu..

Pagi2 ari sabtu kami berkumpul kat Petron station Sg Besi...dari situ, kami ke KTM rawang menjemput kawan-kawan yang lain..

Sampai kat pintu masuk, dah hampir jam 12 tengahari...so mula start tracking...takde la tough sgt laluan nya..landai jek routenya..cuma kena cross sungai 6 kali..

Tapi sebaik saja nampak air terjun nyaaa...tadaaaaaaa...cantik..sejuk giler!...:)

Wednesday, June 19, 2013

~Samporna Dive Trip~ Day 5 & 6~Pulau Kapalai + Pulau Mabul~

sambungan dari sini...

pepagi tu cam biasa la..pas breakfast, lebih kurang kul 8am kami bertolak dari hostel..terus ke jetty and tunggu boat..perjalanan dalam bot lebih kurang sejam untuk sampai ke kapalai...

 scenery sepanjang atas boat...

Tu dia Kapalai Island...yeaaahaaa!!!..
Out 1st dive spot for today is House Reef, Kapalai Island..:)



 "lipan" underwater..


Nice nudibrach..1st time nampak spesis nie..
 suka cari si kecik ni kat celah2 soft coral...hehe..jumpa pun...

 suka kaler coral ni..light blue...
2nd dive spot, Seaventures, Mabul Island..
 nudi tengah dating..
 dok syok-syok layan diri tetiba DM tarik aku, sua kan muka depan muka moray eel ni, giler terkojot den!....nak amik gambor pun tangan dah gigil!..deng!..dalam air pun kena buli!..T.T
 nudi lagi..
 kawan patrick (sponge bob)..haha..


 Nudi lagi...

 Ni la dia botol2 pecah..buat bom..huhu..sedih tgk kawasan sekitar xde coral..T.T
 Puffer Box Fish!..
 Nudi lagiiii..tp yang ni susah nak jumpa..

 safety stop...tunggu bas ke cik abangggg...

 bye...seaventure..

3rd dive...Lobster Wall!...my favorite spot!..



 Frog Fish.

 Mantis shrimp...tak tau la berapa panjang shrimp ni..tak berani nak dekat...


Malam tu kami semua sibuk dah pack-pack barang...

Next day, (day 6)...leaving samporna dengan berat hati..cam tak puas lagi nak dive..haha..
Touch down kat LCCT at 4.30pm (cam biasa la AA mesti delay, sib baik delay stgh jam jek)..pas  tu terus lari pegi taxi stand sebab tiket flight ke JB naik MAS pulak..depart kul 5.30pm..cam nak pengsan bila beli tiket taxi LCCT-KLIA rupanya RM42.20..mahal rupanya..kalo naik bas baru RM2.50..haihh..sib baik nak cepat..

sib baik pakcik driver tu melayan kan aku  nie haa..siap jadi pompom girl kat seat belakang..go pak cik go!..sampai kat KLIA , ngam2 pakcik tu berenti kat depan pintu departure..berlari ngan beg berat pegi gate A5!...jauh giler kot!...phew..sib baik sempat!..

Touch down kat Senai epot kul 6.30pm..malam tu pengsan kepenatan..haha..baru rasa letih, penat...;p

maka berakhirlah cerita pasal Samporna Dive Trip nie..6 days punya cerita..

more stories to come..stay tune..;)


Thursday, June 13, 2013

~Samporna Dive Trip~Day 4~Pulau Mantabuan + Pulau Bohey Dulang~

Sambungan dari sini..

pagi ni kul 7.30 am cam biasa kami dah berlegar-legar kat area receptionist tue...breakfast makan roti ngan coffee..lebih kurang kul 8am baru la bertolak ke jeti..

lebih kurang kul 10 am kami sampai kat 1st point, singgah pulau Bohey Dulang...kena register kan diri dulu kat taman negara sini...




siap ada surat rasmi rupanya...

okeh dah siap tulis nama kat log book, kami pun naik semula ke boat dan menuju ke dive spot..hooyeaahhh!!..:)

baru jek start dive, baru shot 1 gambar, skali bateri camera kooongg daaa..haha..tu la, sifu suh charge bateri mlm td...malas...sebab letih sangat..haaa.padan la mukaa...:P

ni jek la yang dapat..squid ngan starfish dok melepak...

maka gambar sepanjang ari ni, aku mencilok dari sifu chip yek...wink..wink..:P
 puffer box fish (kot nama dia)...
Crocodile fish dok melepak, sipi jek lagi aku nk terpegang!..giler terkojot den!

lepas lepak interval for 45 min..kami ready for 2nd dive, kali nie ke pulau Bohey Dulang...
hehe..bwk camera, tapi cameranya kat tepi jek..miahaha..
Nudibrach..
 Another squid spotted
 Colorfull coral..

lepas dive lebih kurang 45-50 min, kami pun naik ke surface..then interval for an hour..lunch time!..:)

Lepas makan, bosan pulak dok lepak kat atas bot, so kitaorg pun sarung fin, pakai mask..terjun!..berenang g sand bay kat tepi tu..hehe..

Boatman terjerit-jerit panggil kitaorg balik..haha..get ready for last dive...:)

3rd dive spot still kat area pulau bohey dulang..

 
 Nudibranch
 Shrimp..tak ingat pulak spesis apa nama nya... 
Ni lobster laa..main sorok2 lak lobster ni, kalau dapat tangkap ni, wat sweet sour la malam nie..hehe..
 another spesis of nudi
small shrimp

 Bye pulau Sibuan!!
Bye !!...boat man kata ada shape org tido..ya ke?..

Petang tu lepas rehat2 kejap..kitaorang round-round la kejap kat area hostel tue..hurm, rupanya belakang hostel ni memang tempat naik ikan..so time ni penuh la ikan segar dok di lelong..saja jek pegi menjengah..haha


 Lepas dinner, kami balik ke hostel,,,pegi jengok jap kat board depan tue, dah di update, esok ke PULAU MABUL!..yeahh!!..

malam ni jangan lupa charge camera!..miahaha..

bersambung..;)