Sunday, April 15, 2012

Caving Trip : Gua Batu Maloi

Kesinambungan daripada trip Gua Tempurung ari tu, aku ngan geng2 caving ni (terus melekat geng caving..haha..sebab memang aku bertemu dorang bila ada trip caving jek..trip lain aku tak join dorang, dorang pun tak join aku...cam geng bas sekolah pulak kan)...

okeh,,selepas rasa cam best pulak g trip gua tempurung ari tu, bila balik aku pun mula la skodeng-skodeng kan gua lain pulak..sampai akhirnya kami sepakat nak pegi Gu Batu Maloi ni...lokasi nya pun dekat Johol, Negeri sembilan..maka aku boleh drive dari JB and meet up jek kat sana...

jap eh aku tepek google map kat sini..area Pekan Air Mawang, Johol tu la..korang kalo dah sampai johol, dah boleh tumpang tanya kat local people situ..



14th April 2012 (sabtu)

Kalo ikut kan perancangan, kita org berjumpa kat tol Simpang Ampat pukul 9.30am..this time aku ajak opismate aku to join this trip..sib baik dia available..so ada la jugak teman bawak menyembang dalam keta..hehe..tapi aku ngan aya sampai lebih kurang pukul 10.00am...sampai-sampai kat tol, echah dah takde kat situ..rupanya banyak jek misskol dari dorang..aku yang tak perasan..sibuk merempit..so, di sebabkan jalan nya sangat la tak familiar, aku mintak makcik echah send location guna Whatsapp application..haaaa...kan senang sikit..so, sekarang misi mengejar echah pulak..

Yeaahhh!!..sampai pun kat tempat echah!!...
aku jadi point kaler hijau..echah yang keler merah..

Daripada simpang Ampat nak ke area Johol tu amik masa lebih kurang sejam..sampai jek sana sempat la bekpas dulu..makan makanan kampung kat situ..best woo..pagi-pagi dah makan gulai daging salai..teeeerrbaaeekk!!..


aku ngan aya sampai lambat, yang lain dah siap makan...

Tengah kami makan tu, Farah pun sampai..so cukup la Echah, azran, aku, aya, Farah..midi pulak just tunjukkan jalan jek..dia tak join kami caving sebab nak kena masuk opis..ala haii..bagus nya dia ni dari kajang-johol semata nak tolong tunjukkan jalan jek...

Lepas makan, kami pun terus ke Kampung Batu Maloi..segala urusan ngan guider semua echah yang uruskan..bayaran kepada guider RM20/person..untuk 12 check point...kebetulan masa kami sampai tu, ada 1 group dari Singapore pun sampai seramai 30 orang..so, kami combine ngan group dorang..and 4 orang guider akan mengiringi group ni..

bunyian merdu sungai menyambut kedatangan kami...:)

kami dengan guider dok melepak tunggu group singaporean..

Pagi-pagi semut dah bekerja keras..

ada pulak tetiba keris kat depan pintu masuk..hishh..belum apa2 dah penat gelak..

Briefing dulu..safety precaution yang perlu tau..

Lepas briefing, lebih kurang pukul 12, kami start la mengexplore this gua...aku tak tau apa yang bakal di hadapi...ingat kan cam gua tempurung leh bawak camera dulu..pas tu bila jumpa air baru la simpan camera, rupanya abang guider cakap, "jalan 5 minit jek pas tu dah jumpa air"..alamak...sib baik bawak dry beg, terus simpan camera masuk beg..


sungai pertama kami jumpa...nasib baik azran ada underwater camera..bergantung harap kat camera dia jek la..Bermula dari sungai ni, takde perkataan "KERING" sepanjang trip ni!..

baru sampai kat sungai ni , ada sorang singaporean tu cakap ngan aku..
Sporean lady : this would be tough!..
aku : This is what we're looking for..(dalam ati aku cakap, kalo tak nak tough, pegi balik tido dalam econ la!)
sporean lady : yeaah..the challenging..

Kalau ikut kan guider suruh kami ber lima kat depan..tapi memandangkan group singaporean ni sangat la ramai and bersesak2..tak pe la..kami nak jadi sweeper..dok belakang sekali end enjoy our trip to the max!..haha.yang penting kat belakang ada sorang guider temankan kami..

Pintu masuk..

 4 beautiful ladies..:)

seyess.memang sempit and dalam air dia..
(tapi muka azran tu memang menghayati watak..hehe..)

our hero of the day...
(dah cam kulit album la derr)

At this part, kita cuma boleh pijak kat atas akar yang melekat kat batu tu jek..tangan pegang kat tali..
guider banyak kali pesan, air kat bawah tu dalam!!...

 haaa..tuuu dia, skill caving penting...hehe..
kat dalam ni ada banyak arrow kuning tu..just follow jek arrow tu even cam pelik2 jek ruang nya..sempit!!

sempit giler kat sini..aku siap kena dive!..sebab kepala besar aku ni tak lepas nak selit kat celah batu sempit tu!..

sampai kat sini..memang extremely tangan aku sakit..sebab nya korg memang kena buat post macam nak beranak baru boleh get thru that lubang..giler sakit bila guider tu tolong tarik tangan at the same time batu kat bawah tu sangat kasar, so tak boleh nak glide ke atas..aku pulak pakai tudung siap ada batu berlian, amik ko, batu berlian bergesel lak ngan batu yg kasar tu,,perrhh..terbaik la belakang badan aku ni!!..

now, azran's turn pulak..miahaha..echah siap tolong tolakkan kaki, sib baik tak kena teranjang..hehe..

 5 of us berehat sekejap selepas adegan beranak!
miahahaha..

 Nice shoot bro!..

Bergantung harap kat tali tu untuk naik ke atas..pheeeww!!..

Inhale...tahan napasss!!..then baru boleh get thru okehh!!..banyak giler part2 kena penyek cam ni!..

ada nampak cam shape patung budha?..

chhaaakkk!!...haaa kan aku dah cakap, arrow kuning tu memang suka tunjuk tempat pelik2..
memang kena masuk macam ni, tak muat pun nak merangkak...

 5 of us...

 aku ada cahaya kesucian atas kepala..pling!..

tengah dok seksa2 bercalar-calar..tetiba ada air terjun kuar dari celah batu!!..memang terbaek laa!!..
bestt wwwoooo!!!...

haa..dah dekat ngan pintu keluar..ingat kan makin senang..rupanya makin seksa ada laa..nak kena panjat batu..tapi at the same time, against current!..abeh tenaga wwoo..silap2 leh terbawak arus..

Finally sampai pun pintu keluar..pheww..alhamdulillah!..
time ni la ada yang sibuk nak menggaruk badan...ada yang dah penat, tatau macam mana mau posing,
tutup muka jek laaa..amek ko..!!

Bila kami dah keluar nak balik ke pintu masuk, boleh pulak group orang-orang singapore ni kecoh-kecoh..ada 3 org dari teammate dorang takde...pas tu sibuk suruh guider yang bawak kami tu patah balik cari kan 3 orang tu...hishh..setau aku 3 orang tu, kitaorang dah bagi jalan dulu..pas tu,ketua nya mintak tolong kami tunggu kat check point tu..dia nak bawak team mate yang lain keluar dulu..okeh laa..kami pun janji nak tunggu kat sini setengah jam..kalo takde, kami jalan balik dulu..so that setengah jam aku abiskan masa amik gambo..sesambil menyembang dengan yang lain..menikmati bau hutan yang dah lama di rindui...




pondok last check point..
mula nya nak duduk kat situ, tapi pondok nya dah senget!..

kaki yang kepenatan..kasut berlumpur, basah and sejuk!..

Lepas tunggu setengah jam, takde nampak orang datang ke arah kami pun..kami pun pandai2 la cari jalan balik sendiri..dalam lebih kurang half way, ada abang guider tu tetiba tersembul depan kami..rupanya dia dok patah balik cari kitaorang pulak..chess..abeh apa cerita 3 orang tadi??..rupanya dorang lalu jalan lain, dorang dah lama sampai kat pintu masuk tu..by the time kitaorang sampai, dorang dah siap mandi..and none of them came to us to say sorry or thank you..hurm..bagus kan mereka!..tapi tak pe la..aku pun sempat dapat a few shoot yang best!..and menikmati bau hutan yang segar tu..

Keseluruhan trip ni, kami amik masa lebih kurang 4 jam...masa kat tengah-tengah dok dalam gua, salah sorang daripada group singaporean tu cakap dia dah pernah masuk sini..tapi masa dia masuk tu takde pun air sedalam ni..setakat buku lali jek..kebetulan pulak ari ni, hujan betul-betul baru berenti..so, kalau nasib baik and cuaca pun baik, may be takde la setough trip kami ni...

Lepas mandi kitaorang mandi and tukar baju..kami ke kedai makan tadi..mau pekena cendol!!..abang guider dok ulang-ulang cakap cendol situ sedap..

 minum petang...
cendol cuma seringgit, mee rojak 3 eget and cucur udang tu tatau bape hage, echah bayo..


akhirnya, kami bersurai dari kedai makan ni..aku ngan aya nak ke umbai, misi mencari ikan bakar, echah ngan azran ke seremban, misi mencari makanan eksotic, farah ke umah family dia kat kuala pilah..

walaupun penat giler..siap bawak balik sebenior ngan lebam-lebam, calar-calar, sakit satu badan..tapi hati sangat puas!...yeeeahhh!!!..this is what i'm looking for!!.. CHALLENGING!!..

Details of Gua Batu Maloi boleh cari kat Facebook

Pictures courtesy of Azran and makcik echah..

Wednesday, April 11, 2012

~Giler Ferry~sambungan~

Sempena cuti 1 may nanti..banyak pulak group menginvite pegi jejalan...mula-mula kitaorg plan nak pegi Krabi, nak caving kat sana..then tetiba kecoh pulak pasal kes bom mengebom kat sana..lantas kita orang pun berbincang-bincang..kata sepakat di ambil, cancel la pegi trip ke Krabi tu demi keselamatan and mengelakkan ketidakselesaan kat sana..sebab trip tu nak pegi by road..so akan keluar dari padang besar, lalu hatyai sampai la ke Krabi..

Then, dok pikir-pikir mana pulak la nak pegi ni..cuti panjang pulak tu..hurmm, belek2 entry-entry lama..last-last wat decision nak ke Medan...nak try naik ferry..lama dah mengidam nak naik ferry dari penang ke Medan..previous entry leh belek kat sini..

so, aku pun mula la mengbelek-belek balik entry tu..nak kena plan route and timing elok-elok..nak kejar kan ferry tu..maklum la, ferry tu pun sehari sekali jek trip ke medan...siap kol member kat penang, mintak tolong dia riki-riki kan..nak beli tiket online ada error pulak..Finally, aku pun call la org ferry tu nak confirm kan pasal trip tu..

aku : hello..ni ferry service ke??
awek ferry : yaa..sini ferry service..
aku : nak tumpang tanya..trip pegi Medan dari penang ada lagi tak??
awek ferry : haaa??..lama tak tak dak laa..2 tahun dah tak dak service tu..(loghat utara)
aku : haaa!!..ye ke??...dah 2 tahun??..
awek ferry : aah la..lama sangat dah tak dak..
aku : ada company lain tak yang ada trip ke medan dari penang?
awek ferry : saya pun ta tauuuu laa..tapi company ni, memang lama dah tak dak..
aku : aaallllllaaaaa...tak pe lah..terima kasih yek..

sabar...sabar dulu..kita wat reasearch lagi..mana tau kot-kot ada lagi company ferry lain yang ada service pegi medan dari penang ni...

Kat dalam wikitravel pun ada pasal ferry dari Lumut-Medan..tapi bila aku call no yang ada kat dalam entry tu ,  +60 560 5680 4000 cam pelik kan..banyak betul digit nya..bila aku pusing2 kan no tu try la buang 000 kat belakang..no tiada dalam perkhidmatan...hissshhhh...

lepas di riki-riki beberapa forum, ni conclusion yang aku dapat;

Please note this ferry is no longer operating due to competition from the cheap budget airlines - please visit our Flights to Penang page for information on how to fly from Penang to Medan.

waaaa!!!!!!..giler kecewa!!!...pas misi nak naik ferry kat Jeju ari tu gagal, misi kali ni pun gagal jugak la nampaknya!!...keceeeewwwaaa!!!.....

Saturday, April 7, 2012

~Books~

Hissshh...buku study pun tak abeh baca lagi..tapi sibuk beli buku baru...Koleksi buku yang masih belum aku katamkan..


Buku Jangan Bersedih ni aku beli masa start semesta baru ari tu..ada Book Fair kat UTM ni..lama dah perasan buku ni banyak kat book store, tapi tak pernah terlintas nak beli pun..entah time meround-round kat book fair tu, banyak booth dah tengah packing barang...maklum la pegi pun time lagi sejam fair tu nak abes..pas tu ada sorang staff tu dok sorang-sorang tunggu customer lagi..aku pun pergi lah menyembang ngan dia..tu yang dia bercerita pasal buku jangan bersedih ni..ada 3 series, tapi ada jugak compilation 3 tu terus..means 3 in 1 la ni...tapi tebal la sikit..oohh..ok la..aku pun sambar sebijik buku yang compilation tu..baru baca suku..ada 1 chapter yang pasal travel ni..



Haaa.kann..kita ni memang di galakkan tu bertravel...barulah boleh sama-sama menikmati dan menghayati kejadian Tuhan..

Buku 7 wanita Hina & Mulia..baru baca setengah..baru abeh tang wanita hina..lagi 7 org wanita mulia belum sempat lagi..skang dok syok baca buku jgn bersedih tu pulak..hehe..yang magazine Aperture tu, teori dah baca sikit2..nak kena ada housing under water ni..baru leh practical...hishh, sabo dulu yek..housing underwater sama hage ngan camera sebijik..kena sabooo lama sikit..hehe..

Ari tu dapat voucher 1 Malaysia, RM200 aku sambar buku LP The Big Trip tu..best gak buku tu..siap ada tips untuk kasi alasan kat parents untuk pergi travel..hehe..Yang belakang-belakang aku belum sempat baca..


Bila la sempat mau abes kan baca..yang LP south East Asia tu sikit2 akan di baca bila perlu...hehe..skang ni pun sedang membelek-belek..hurrmm....mana eh menarik??.....