Monday, March 26, 2012

~Pulau Bidong, Merang, Tganu~

Mula-mula aku start dive dulu, aku ternampak dalam paper ari ahad, lokasi menyelam kat Terengganu..hish cam best jek ni...Pulau Bidong??..hurm cam tak pernah dengar pulak...aku pun amik paper tu, lipat-lipat masuk beg..one day aku nak pegi pulau ni..dive kat sana..impian!!..


paper cutting yang aku simpan sampai skang..date : 18 Mac 2010...

So, bila geng-geng diver dok seminggu ajak g dive..mula-mula ajak g pulau tioman, aku wat tatau jek..malas la pegi tioman...tapi sebab full house, dorang tukar venue, nak ke pulau tenggol lak..aku wat bodo jek...skali pun cancel gak sebab full house, then tetiba si Chip ajak g Pulau Bidong...aku terus BIDONG???...bape cost??..RM275 tuk 3x dive..aku pun terus, OKEH!..AKU JOIN!!..sebenarnya dalam kepala tak pikir pun additional cost yang lain-lain..accomodation la, transport la, sewa gear laa...haha..gelojoh!

Tu la dia lokasi Pulau Bidong..Pulau Bidong ni ada sejarah nya..pulau ni menjadi tempat pelarian vietnam tinggal masa zaman vietnam tengah berperang..jap aku kopipes kat wiki yek..


Pulau Bidong ialah sebuah pulau kecil di Terengganu, Malaysia. Ia terletak 45 kilometer di luar pantai bandar Terengganu dan Merang di Laut China Selatan.

Pada 8 Ogos 1978, pulau Bidong telah dijadikan tapak peralihan pelarian perang oleh kerajaan Malaysia dan Komisioner Tinggi Bangsa-bangsa Bersatu bagi Pelarian (UNHCR) dengan penempatan 121 pelarian Vietnam pertama. Sejak itu sehingga 1991, pulau ini menjadi tempat perlindungan bagi pelarian Bot yang melarikan diri daripada pemerintahan Komunis dari Vietnam.

Menjelang Januari 1979, terdapat 18,000 pelarian Vietnam di pulau Bidong dan menjelang Jun 1979 pulau ini pernah menempatkan sehingga 40,000 pelarian Vietnam dan yang lain-lain sebagai tapak peralihan semasa Perang Vietnam.

Selain daripada pelarian Vietnam, ia turut menempatkan pelarian Kemboja pada akhir 70-an, yang lari daripada regim Khmer Rouge.

Laluan mereka daripada Vietnam dipenuhi ancaman dan bahaya kerana bot pelarian adalah kecil, sesak, dan sering menjadi sasaran lanun. Mereka menjadi mangsa rompakan, diperkosa, dicacatkan, dan dibunuh. Beribu-ribu pelarin mati di laut sebelum sampai ke pantai Bidong.

Ketika ia ditutup pada 1991, kira-kira 250,000 pelarian berada di kem sebelun diterima kebanyakannya oleh Amerika Syarikat, Kanada, Australia dan Perancis. Selepas kem ditutup, banyak pelarian telah dihantar pulang ke Vietnam.



23 March 2012

Setelah menghapday kan diri dari keja..sampai-sampai bilik hostel jek, terus packing barang-barang..fin, mask, snorkel, pointer, dry bag, baju sikit, duit, tiket bas, sun glass, sun block..kul 2.30 aku dah terpacak kat sri putri tunggu bas ke KL..sib baik la ada yang tolong hantar kan...kendong fin ngan backpack kecik yang dah lusuh tu, pakai selipar jepun jek..

sampai KL, lebih kurang kul 6.30 ptg, Aliya si bayang-bayang collect aku dari TBS..then, melepak ngan aliya and hasina kat giant sementara tunggu siti dari Ipoh sampai..alamak, ketapi dia boleh lak ada prob kat slim river..maka sementara tunggu si Siti, kitaorg sempat la masuk karok dulu sejam..layan kan jek laaaaaa..

Lebih kurang kul 10 kami ke KL central pick up Siti kat sana, then terus shoot ke pantai timur...jalan agak jam nak keluar dari KL, kul 11mlm kami baru masuk highway LPT..sampai karak aku sempat terlelap sampai la kat Kuantan baru tersedar..then terus layan kan driver F1 si hasina tu menyembang...haha..elok la tu, driver memang kaki cilok...yang co-pilot pulak tukang support..pukul 4am kami dah sampai area merang..tapi nk cari kan homestay ni, kami tersilap-silap simpang sikit sampai tersesat..nasib baik la si chip hantar wassap location dia, then terus jek link ngan kami punya BB GPS..haha..canggih rupanya tepon aku tu..:p


Pas masuk rumah jek, terus terlena...zzzz....

24 March 2012

Pagi tu lepas sembahyang subuh, aku terlelap balik..lebih kurang kul 8am, terus bangun siap-siap nak naik bot pulak..sib baik chip dah belikan kitaorang bekpas..make nasi kerabu pagi-pagi,,memang tema pantai timur la!!..
Our breakfast view...
hall of the bungalow..

Pas makan, pergi store pilih dive gear..then pack barang terus masuk van..naik van ni dalam 10 minit la nak ke jetty merang...jetty yang sama kalo korang nak ke pulau redang..dari jetty, kami naik bot dalam 20 min la lebih kurang nak ke pulau bidong tu..

pemandangan kat area jetty Merang. 
 Boatman tolong angkut kan barang..
Excited faces
From left : Dzumie Chip and his wife, diba, Hasina and siti

Dive sites kat Pulau Bidong..

Pemandangan kat jetty Pulau Bidong

hurm, nampak laut tak berapa choppy..so harap-harap current under water pun ok la..lebih kurang pukul 9.50 am..kami dah ke 1st dive spot...HERITAGE!..masa briefing tu our DM cakap akan nampak banyak kazanah-khazanah and artifak-artifak lama, siap ada bas, lori, kapal..memang giler cool!..tak sabo-sabo dah ni!..harap-harap visibility cun..

mula-mula turun jek dah ternampak tengkolok ni...macam yg atas kepala agung kat duit tu..
siap ada logo metro diving academy!..haha..
 Penunggu lori ayam!!.. 
sesat underwater..alamak, signboard dah karat pulak..hissh..cam mana nak pegi paris ni??

Naik dari 1st dive...kami interval kat jetty Pulau Bidong tu selama lebih kurang 45 min..sementara tunggu boatman tukar kan semua tong gas ngan gear kitaorang sempat la makan kat situ..package dive ni termasuk lunch ngan sneak kat pulau ni..

2nd dive spot, kami ke Kerah Island..kat sini banyak coral..unlike kat 1st dive spot tadi, pasir jek yang ada..

 sembunyi tepi coral..
 school of fish!..

 nudi!!..
safety stop pun sempat posing lagi..;)

3rd dive spot, boatman cadangkan kami dive kat lighthouse, tapi kami tak nak sebab nak dive lagi kat 1st dive spot...haha...tak puas pulak amik gambo tadi...aku leka ngan lorry sampai tak perasan lak ada bas kat sebelah tu...haha..boat man pun setuju, layan kan jek kami ber4 ni..so, kami return ke Heritage LAGI...tapi time ni laut dah surut, so a bit cloudy..

4 of us..:) 
pponnn...pppooonnnnn...lori ayam nak lalu!!.. 
hepp..heepp..cikgu dok ngajar ni..anak murid dalam bas sekolah jangan nak gaduh2..nanti kena babap kang..
 My bubbles...blluuppp!!..blluppp!!...bllluupp!!!...
 Shrimp ni kecik giler...halus jek..hasil tangan cameraman yang skillful ni..
Jumpa pun akhirnya tepak sirih ni..okeh dah ada gambo cam dalam paper...baru pueh ati!..haha

Lepas puas menyelam..amik gambo macam-macam, tapi sebab visibility tak berapa cun, tak syok gak nak mengpose kat pintu gerbang tu..then kami pun naik la ke surface...lepak kejap kat jetty pulau bidong tu..sib baik diba tolong amik kan aku pasir sikit..hehe..dapat la sebotol...:)

Lebih kurang pukal 5 petang kami dah sampai kat homestay semula..lepas tulis log book, aku sempat meround kat pantai depan homestay tu..sangat rekemen la kat kawan-kawan kalau nak datang sini..layanan pun best..

 bye..bye..pulau bidong!!...
 Chip dok beriya menulis luahan perasaan dalam log book nya..
apa ke benda thah yang panjang sgt di tulis tu..:p
keropok lekor tu terbaeekkk!!!..memang sedap giler!!..
 tu la dia homestay nya..feels like home!..

Jejalan kat area homestay tu..
apa-apahal, sila roger lisa..ni kad dia..

lebih kurang pukul 6.30 petang, kami keluar dari homestay tu..aku balik ke JB naik bas malam tu jugak dari Kuala Terengganu, Siti pulak balik ke Ipoh..yang lagi 3 orang tu, balik ke KL ari ahad...dorang nak borong sakan dulu kat area KT..

byeeee...jumpa lagii!!!...

underwater pictures courtesy of Dzumie Chip.

Friday, March 23, 2012

~lari hostel~

Agak-agak aku nk g mana ni?...

Amik hap day ari ni..sampai ostel, terus pack barang..jap lagi nak lari membawa fin..hurm, kalo lari sambil pakai fin pun best gak kan..nk try la jap agi..

Till then..daaaa...:)

Tuesday, March 13, 2012

~Lelaki Macho?~

semalam, tengah boring-boring bukak facebook ternampak pulak gambar ni..terus aku tersentap...

tetiba teringat kat mama...

aku selalu menyembang berdua jek ngan mama aku..mama aku ni ala-ala pakar motivasi sikit..kalo dia nak nasihatkan aku apa-apa, selalu masuk bilik aku menyambang berdua jek, pas tu mula la dia selit2 kan nasihat or nk tegur apa-apa pasal aku ni..bagus kan mama aku, tak nk menjatuhkan air muka aku depan adik2 yg lain..dia kata bila anak-anak dah besar kena lain cara approach nya..gitewww...kann..

ada satu malam menyembang pasal apa thah merepek2 jek sebenarnya..pas tu terselit la cerita pasal jodoh ni..(mesti la kan dia risau..anak dara nya ni, umur nya angka dah besar, tp jodohnya tak kunjung-kunjung lagi)..

antara ayat nasihatnya ;

kita sibuk nak cari lelaki yang baik untuk di jadikan suami...tapi selalunya kita lupa, baik ke kita ni??...sebaik mana kita ni sebenarnya?...
kalo bab solat...solat tu, memang la solat, Insyallah...tapi solat nya tu di awal waktu ke?..atau pun dah nk masuk isyak tapi dok depan tv lagi dok tengok tv cite doraemon??..
*aku terus gullppp!!...hehehe* wat muka sengeh2*terdiam...kelu!*

orang perempuan ni, pasal aurat kena  la jaga..pakai tudung, memang dah pakai kan..
*dalam hati aku, ada jugak time nya melayang..*..
*tetiba aku tersengeh sendiri!..spontan!!..hehe..tak reti cover line tul la aku ni*..
mama jeling jek...
*dia tau sebenarnya aku ni memang ada masa tudung kemana, esp kalo dah g trip ngan kawan-kawan ke pulau mana-mana tu..*

pas tu mama sambung lagi..
baju tu cukup ke kain nya??..ke ada tersingkat, terketat, terjarang..pakai tudung tu pun, sempurna ke cara pakai nya?..
*terus aku gggggguuuuulllpppppp!!!...hehehehehehehehe...sengeh kena batang hidung sendiri!~~~*


kita ni sibuk mengharapkan tuhan jodoh kan kita dengan lelaki baik-baik..tapi kita sendiri lupa..macam mana dengan diri kita sendiri...cukup baik ke kita ni??..sudah layak ke nak jadi isteri??..pandai ke nak uruskan rumah tangga??..


Kita selalu dengar, "lelaki yang baik, untuk perempuan yang baik" kannn..jadinya, awak tu kena jadi baik dulu, baru la lelaki baik terpikat...baru la awak layak untuk dia, bukan nak kira dia tu layak untuk awakkkk jek....

hurrrrmmmm..kena "lempang" pulak..addeeehhhh!!!...

Sunday, March 11, 2012

~Hasil Tangkapan~Kecederaan Poket Lagi!~

sib baik la time kejadiaan tu pun at same time ada PC fair...kalo tak mau kena menapak dari satu kedai ke satu kedai..huhuhu..

bila lappy buat hal, maka kena la cari lappy baru..waaaa!!...tengah time critical lak tu..esemen dok berlambak nk kena buat, project tengah gigih nak siap kan..sib baik sempat buat back up!..


maka, kecederaan poket ku yang tak terduga!!...amik paling basic la ni..

claim duit STAR nnt kena bayar balik la kad magic aku!!..



Monday, March 5, 2012

~Giler Ferry!!~

Akibat kekecewaan aku tak dapat naik ferry pegi Jeju ari tu, skang ni aku dok meronta-ronta nak naik ferry g medan pulak...tengah mode meroyan ferry thah kenapa ngan aku ni..

Trip duration 6 jam???....hurm, ok kottt...belek calender!!...

kalo ada cuti panjang, leh naik train ke penang lalu tasik merah (idaman kalbu dari zaman uni dulu nak naik train lalu tasik tu)..tp dulu boleh pulak naik train malam, lalu situ tak nampak apa laa..gelap gelita!..apa-apa pun, kita skodeng calender cari public holiday vs jadual belajar...

source pasal ferry: Click kat sini..

~JB-KL-Korea~Kecederaan Poket~

Ramai pulak yang bertanya pasal total cost aku g korea last month..

okeh, jap eh, aku cilok dari entry tripmate aku, si Pae..


Hostel
1. Seoul - Sunshine guesthouse = 18,000 Won
2. Busan - Pusan Inn = 17,500 Won
3. Jeju - Global Motel = 16,500 Won
4. Jeju - Hiking inn = 15,000 Won
5. Jeju - Hiking inn = 15,000 Won
6. Jeju- Global Motel = 13,300 Won
7. Seoul - Green field motel = 21,600 Won (Extend till 7pm)

(Kiraan tuk 1 bilik 2 orang)

Total = 116,900 Won / sorang

Transport
Subway + Bus T money = 36,000 Won
KTX seoul busan = 43,300 Won
jeju air Flight Busan - Jeju = 38,900 Won
Jeju air Flight Jeju - Gimpo = 37,800 Won
Air Asia KL - Incheon = RM 750 (Include luggage balik 20kg and meal balik)
Bas JB-LCCT = RM 44
Busan Tour = 8,000 Won
Flight KL-JB = RM144

Total = 164,000 Won + RM 938

Ticket2 masuk
Teddy bear musium = 8,000 Won
Halim's Park = 9,000 Won
Manjanggul Cave = 1,100 Won
Cheonjiyeon Waterfall = 2,000 Won
Taejong Busan = 1,500 Won
Aquarium Busan = 22,000 Won
Haeyoe Musium = 2,000 Won
Chocolate land = 3,000 Won

Total = 48,600

Grand Total = 329,500 Won = RM912.72 + RM 938 = RM1850.72

Makan = RM 300 (anggaran..makan sangat x mewah pastu siap ader bekal roti penyek dll dr malaysia)
Soping = RM 300 (Sikit cenderahati +winter jacket dll)

Grand Total : Lebih Kurang RM 2450

Conversion : 1,000 KRW = RM 2.77



Friday, March 2, 2012

~JB-KL-Korea~Day 8~

Bersambung dari sini..

Pagi tu awal-awal lagi kami dah bersiap..misi hari ni nak pegi Nami Island..mengikut information yang kami tanya-tanya kat student Malaysia kat restaurant muslim semalam, perjalanan naik train mengambil masa lebih kurang 2 jam dari seoul area ni..lagi pun pulau Nami tu besar jugak untuk di explore..

tengah dok bersiap-siap tu..pae kata dia rasa tak berapa sihat..tak larat nak berjalan..takut menyusahkan kami pulak..hurm, rasa bersalah pulak semalam bawak dia hiking namsan park tu..

Lebih kurang pukul 9.30am, kami dah keluar hostel berjalan ke subway station..perjalanan dari Jangno-3-ga ke station terdekat dengan nami island perlu tukar sampai 4 kali train..boleh refer kat entry blogger ni...Sebab subway system kat seoul ni ada sampai 9 route, so sila la belek baik-baik map subway tu..dah la bunyi semua seakan-akan jek..

Disebabkan hari tu hari sabtu, maka train penuh dengan ahjushi and ahjuma yang nak ke hiking..giler fit dorang ni..ada sorang uncle tu aku dok sembang..,umur dah 55 tahun..tapi every weekend dia dok hiking..then dia cakap tuk maintain stamina, ari2 dia cycling kat umah 2 jam..perrhh!!...aku ni??.ppffftttt!!!...seminggu 2 x jek kot main badminton, tu pun 'main-main' ngan gelak jek lebih..dalam dok menyembang tu, di sebabkan uncle tu punya english sangat la power, aku tanya la dia kerja apa..rupanya aku ni dok sembang ngan CEO company hartanah dowwwhhh!!!..tabik spring toing-toing laaa...

Ini lah station terakhir..dari station ni, kena naik taxi pulak ke jetty pulau tu dengan tambang lebh kurang 3,000KRW..masa ni sejuk giler..siap ada salji..

kami sampai kat pulau tu around pukul 10 am...entry fee nya 10,000 KRW, tapi untuk pelancong ada diskaun, 8,000KRW..then terus naik ferry..naik ferry ni pun tak lama, lebih kurang 15 min..tapi sangat ramai orang..

Ada bendera di kenali kat deretan bendera-bendera tu..bangga ni!!!

Pusing-pusing kesejukkan, amik gambar sesambil layan diri syok sendiri..kalao ikut kan map, ada muslim restaurant kat sini...kitaorang pun pusing jugak cari restaurant tu..so, lunch kami leh makan nasi ari tu..yeeeaahhhh!!!..

 Pemandangan kat area Nami Island..
Tengah dok pusing-pusing cari muslim restaurant, ada pulak orang jual pau kacang..seketul harga 1,000KRW..sedap giler..nak-nak pulak time tu tgh sejuk..memang terbaeekk!!..

Finally jumpa pun muslim restaurant nya...nasi ni aku pun dah lupa namanya...kena goncang-goncang dalam container tue..ada group dak2 muda kat depan meja kitaorang dok nyanyi siap joget-joget "shake it!...shake it!!.." time aku dok goncang-goncang tin ni!..haha..lawak giler, rugi tak sempat snap gambo..dorang confirm la tau aku ni kan foreigner, ngan kaler kulit aku yang haddo ni mana boleh nk sembunyi..:p





Dalam dok pusing-pusing kat pulau tu, jumpa surau..so sempat la solat jamak and qasar..kat surau tu jugak la aku terserempak ngan another group of student UTM yang join group GOP..banyak tul la group student UTM ni datang sini..


 bila jumpa spot yang boleh panaskan badan ni mesti singgah..giler sejuk la kat sini..huhu

jumpa chop Nami ni..haha..terus aku chop kat passport aku!!..wahaha..

Lepas puas meround kat pulau tu, lebih kurang pukul 3am, kami gerak balik..

video
view atas boat..

Bila sampai kat jetty, ada buggy jumping rupanya kat situ..tapi tak sempat mau survey berapa harganya...masa tu dah pukul 3pm..so agak kelang kabut mau balik hostel..
video

Kami tiba di hostel lebih kurang pukul 6pm..Terus kemas-kemas apa yang patut and makan bekalan yang ada balance lagi..hehe..kenyang kan perut dulu..Lebih kurang pukul 7pm kami pun mulakan perjalanan ke Incheon International Airport..

Setiba nya kat sana, lepas check in semua barang, sempat lagi beli barang-barang kiriman opismate..patut la dorang kirim barang cosmetic dari korea..kat epot ni murah rupanya..dorang dah siap print kan gambo ngan dah bagi duit siap-siap..tinggal aku bagi kertas tu kat orang kaunter, and bayar jak la..

Tiba kat LCCT around pukul 6am..giler letih and ngantuk..baru la terasa badan sakit sana sini...lepas solat subuh, terus ke KLIA..amik flight KL-JB..tak mampu dah aku nak angkut luggage 20 kg ni ke hulu-hilir..

Berakhirnya journey Korea aku..Tapi alhamdulillah, aku puas ati sangat dengan trip ni..sempat cover 3 big cities..dalam tempoh 9 hari..Seoul-Busan-Jeju-Seoul..yang paling penting, dapat belajar banyak benda dan pengalaman baru..
 


Sepanjang buat research pasal trip korea ni, ada benda yang aku amat idam kan nak pegi/buat;
a) Sembahyang kat Itaewon - Yang  ni alhamdulillah tercapai..siap dapat dengar khutbah Jumaat lagi..
b) Nak pegi Jeju Island - Yang ni pun dapat..sempat 3D2N lagi..:)
c) Nak naik ferry g Jeju - yang ni tak dapat..sebab kalo ikutkan buku LP and tripadvisor, ada 2 company yang operating kat situ...one of them takde trip busan-jeju pada hari isnin, while another company ada..malangnya bila aku sampai kat terminal tu, lengangg!!..."no ferry to jeju on Monday!!" *pengsan*
d) makan makanan local - giler best!..
e) Visit Women Diver Museum - giler cool!!..
e) Naik seoul tower, tengok kunci2 love tu - mission accomplished!..siap beli love share ngan pae..hehe
f) Pegi Old Folk Village - all the while aku tengok kat map Jeju, aku ingatkan umah orang tua-tua..rupanya umah tradisional Korea daaa...
g) Nak pegi Nami Island - apa ke best sangat ke??..rupanya, best gak la tuk sightseeing..dan sepanjang perjalanan naik train tu has their own scenery yang aku suka..
h) Nak chop Nami Island kat aku punya passport - sukati aku jek chop sendiri!!.
i) nak merasa main salji - bukan takat main..siap kena tembak lagi haa..tp ada impian nak main snowboarding..hehe..tp yang tu kat tempat lain pun boleh..
j) Tengok sendiri tahap kebersihan Korea ni..semua orang kata bersih-bersih..tahap mana punya bersih..bila dah sampai sana, okeeh, memang bersih..yang pompuan-pompuan tu semua sampah masuk beg, nanti bila jumpa tong sampah, baru dorang keluarkan.
k) Communication barrier - haha..yang ni memang agak lawak pun ada, huru hara pun ada, terharu punya cerita pun ada.
l) Nak hiking Hallasan - sebelum pergi jeju, aku teringin sangat nak hiking, tapi bila dah sampai sana, aku rasa cam kerdil lak..stamina larat ke ni?...insyallah, kalo ada rezeki, kalo tak pass hiking, pegi kaki gunung pun jadi laa..

InsyaAllah, kalau ada rezeki, tiket murah ke kan..aku pun nak merasa musim bunga /falls kat sana..sure cantik kan..hehe..